Każda dobra gospodyni w czasie Wielkiego Tygodnia zaczyna zastanawiać się, jakie przygotuje potrawy wielkanocne w roki 2023. Z pewnością nie powinno zabraknąć pysznej baby drożdżowej, mazurka, sernika. Kto z nas nie lubi wilgotnego sernika, nadzianego rodzynkami czy słodkich mazurków kajmakowych?! Nieodzownym daniem na świątecznym stole jest żurek lub barszcz biały. Wybór tej potrawy najczęściej zależy od tradycji rodzinnych. Może zostać podany tradycyjnie lub w wydrążonym chlebku.
Elementem tych świąt jest także tradycja święcenia pokarmów. Do koszyczka należy włożyć kiełbasę, mięso, chleb, ser, chrzan, sól, pieprz i jajka. Zawartość koszyczka znajdzie się na wielkanocnym stole. Dania na Wielkanoc z pewnością posmakują wszystkim domownikom. Królami stołów stają się jajka. Znajdziemy je pod wieloma postaciami. Nadziewane, faszerowane, opiekane, w majonezie czy w sałatce. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Wielkanoc jest doskonałą okazją do przygotowania pasztetów, galaret z nóżek lub z kurczaka czy pieczonych mięs. Potrawy te znakomicie będą smakowały z sałatką jarzynową z majonezem, czy też ćwikłą z chrzanem.
Coraz częściej oprócz tradycyjnych potraw możemy spotkać nowoczesne, które są równie smaczne. Należy jednak pielęgnować tradycję i przekazywać ją z pokolenia na pokolenie.

Święta Wielkanocne z pewnością zbliżają całą rodzinę, która gromadzi się przy stole. Podzielenie się jajkiem jest idealną okazją do złożenia sobie życzeń. Ten szczególny czas warto spędzić w rodzinnej atmosferze.